Karakterstructuren

Karakterstructuren zijn verschillende overlevingsmechanismen die we gedurende onze ontwikkeling aanleren. Ze zorgen ervoor dat we hebben kunnen omgaan met pijnlijke situaties in het verleden. Het zijn een soort van maskers die we gebruiken om onze pijnen te maskeren. Hoewel karakterstructuren ons in het verleden goed hebben gediend, is het heel goed mogelijk dat deze structuren ons in de weg zitten in situaties in het hier en nu. Ze komen soms onverwachts om de hoek omdat een huidige situatie ons doet denken aan een pijnlijke situaties uit het verleden. 

 

Er zijn 6 karakterstructuren te onderscheiden met ieder zijn eigen krachten en valkuilen. 

  1. De schizoïde karakterstructuur: de afwezige en de fijngevoelige creatieveling.
  2. De orale karakterstructuur: de hulpeloze, behoeftige en de verzorger.
  3. De symbiotische karakterstructuur, de vervloeier en de empatische aanvoeler.
  4. De psychopathische karakterstructuur: de wantrouwige en de krijger.
  5. De masochistische karakterstructuur: de lijdende en de vriendelijke, helpende verdrager.
  6. De rigide karakterstructuur: de afstandelijke en de presteerder.

We herkennen allemaal alle 6 de karakterstructuren bij onszelf in meer of mindere mate. Het is afhankelijk van de situatie welke karakterstructuur zich laat zien. Inzicht in de karakterstructuren bij jezelf geeft inzicht in waarom je reageert zoals je reageert in een bepaalde situatie. Dit inzicht maakt dat je kunt kiezen hoe je wilt reageren in plaats van dat je reageert vanuit een automatische reactie. 

 

Tijdens coaching gesprekken gebruik ik de karakterstructuren om je inzicht te geven en om richting te geven aan het traject. Zo vraagt iedere karakterstructuur zijn eigen aanpak. Welke karakterstructuur bij jou op de voorgrond staat, is afhankelijk van de situatie die jij wilt onderzoeken.